Hoe Bewerk Je Foto’s Voor De Druk

Heb je de perfecte foto en wil je die ophangen? Je gaat hem hoogstwaarschijnlijk bewerken zodat het een echt kunstwerk wordt. Of je nou een professionele fotograaf bent of iemand bent die een foto bedrukt op een cadeau wilt geven, het is belangrijk dat je weet hoe je je foto’s klaarmaakt voor de druk. Niet elke foto zal er perfect uit komen te zien. Foto bewerking kan ervoor zorgen dat het beste uit je foto wordt gehaald.

Hieronder vind je een snelle gids over hoe jij je foto’s het best kan klaarmaken voor de druk:

1. Stel je monitor in

1. Stel je monitor in

Als eerste is het belangrijk dat je je beeldscherm juist instelt. Niet alle beeldschermen geven de kleuren op de juiste manier weer. Sommige zien er warmer uit en andere weer kouder. Zelfs als je foto er goed op het scherm uitziet kan het er heel anders uitzien zodra het geprint is. Je beeldscherm instellen zal ervoor zorgen dat de kleuren die je ziet nauwkeurig zijn en goed lijken op wat je te zien krijgt zodra het geprint is.

2. Kies je beste foto’s

2. Kies je beste foto's

Nu dat je je beeldscherm hebt ingesteld is het tijd om je beste foto’s uit te kiezen. Sommige mensen nemen honderden foto’s in een enkele sessie. Niet alle foto’s zijn geschikt voor drukwerk. Kies alleen de beste foto’s uit. Je kan ze natuurlijk niet allemaal printen. Zodra je de beste foto’s hebt uitgekozen kan je een kopie van ze maken in een aparte foto en ze openen in je foto bewerk software.

3. Zorg dat de kleurmodus van de foto op CMYK staat

Printers vereisen dat je je bestanden in CMYK kleurmodus aanlevert. Als ze in RGB kleuren worden aangeleverd zullen de kleuren er compleet anders uitzien op het drukwerk dan op het scherm.

4. Snij je foto bij

4. Snij je foto bij

Snij de delen van de foto af die er raar en onnodig uitzien. Het helpt bij het kaderen van het onderwerp en verbetert de opzet van de foto. Als je foto al een goede compositie heeft is het niet nodig om het af te snijden.

Onthoud dat het afsnijden van een groot deel van een hoge resolutie afbeelding ervoor kan zorgen dat het overblijvende deel niet genoeg resolutie heeft.

5. Pas het formaat en de resolutie van de foto aan

Pas het formaat van je foto aan naar hoe groot je het afgedrukt wilt hebben. Als je het formaat aanpast is het ook belangrijk om de resolutie aan te passen. Dit voorkomt dat je een gepixeleerde foto op je drukwerk krijgt. Hoe hoger de resolutie van je foto, hoe meer details het heeft.

Snelle foto tip: Hoe groter de foto, hoe kleiner de resolutie, en andersom. Als je bestanden voor foto canvassen of zelfs banners aanlevert moet de minimum resolutie 150 dpi zijn. Kleinere producten zoals ansichtkaarten en uitnodigingen hebben 300 dpi nodig.

6. Pas ze aan naar jou voorkeur

6. Pas ze aan naar jou voorkeur

In deze stap kan je aanpassingen maken aan je foto. In deze stap zijn er geen strenge regels over hoe je digitale foto’s voor de druk moet voorbereiden. Je kan het aanpassen aan de hand van je voorkeuren.

Als je foto te donker is kan je de helderheid omhoog schroeven. Als je wilt dat de kleuren feller zijn kan je de felheid omhoog schroeven. Met filters kan je koudere of warmere effecten toevoegen. Je kan ook gekleurde foto’s zwart-wit maken.

Geavanceerdere foto bewerk tools hebben opties waarmee je gemakkelijk ongewenste elementen uit je foto kan verwijderen. Sommige kunnen zelfs oude, beschadigde foto’s restoreren of hebben gave special effects.

7. Sla het op

7. Sla het op

Als je klaar bent met het bewerken van je foto is het tijd om het op te slaan. Doe dit als .jpg of als .png bestand. Deze bestandstypes zijn het best geschikt voor printen. Als je niet zeker bent over je bewerk keuzes kan je er nog een vriend of kennis naar laten kijken.

Onthoud: als je een bestand opslaat is het belangrijk dat je niet de originele foto overschrijft als je ervoor kiest de bewerkte foto in dezelfde map te bewaren.

Foto’s bewerken kan initieel erg verwarrend zijn, vooral met de verschillende knoppen en foto bewerk jargon. Oefening baart echter wel kunst, als je eenmaal begint zal het een stuk makkelijker worden om prachtige foto’s voor jouw drukwerk klaar te maken.