De Kunst Van Het Falen

Waarom leren om te falen de sleutel is tot groei.

Steve Jobs, Elon Musk, Jeff Bezos, Oprah Winfrey. Al deze mensen worden bewonderd door miljoenen mensen. Er zijn talloze artikelen en boeken over ze geschreven. Verrassend genoeg hebben al deze mensen twee dingen gemeen. Ze behaalden successen waar iedereen over weet. Maar, om die successen te behalen, moesten ze eerst op hun gezicht gaan. Ze faalden vaak, hard en om uiteindelijk succesvol te worden.

Wist the dat Oprah haar eerste grote doorbraak beleefde als een co-host bij een televisieprogramma? De show had flink wat problemen en verdween al snel van de buis. Oprah kreeg direct de schuld en ze gaf zelf aan dat ze zichzelf ook als een mislukkeling zag in die tijd. Ze bleef echter vastberaden zoeken naar de juiste kans en iedereen weet waar dat uiteindelijk toe heeft geleid.

“Succes is niet het einde, falen is fataal: wat echt telt is de moed om door te gaan.”

– Winston Churchill

Falen kan succes voorspellen. Waarom? Onderzoek toont aan dat mensen die fouten accepteren en ze daadwerkelijk maken in plaats van ze koste wat kost te voorkomen, een grotere kans hebben om succesvol te worden. Je weet vast al waarom. We leerden van onze fouten en the only way is up.

De meeste bedrijven zijn bang om te falen, maar bij Helloprint gaan we daar wat anders mee om. We bespreken onze fouten met iedereen die er iets over wilt weten. Onze vrienden van Growth Tribe inspireerden ons om een HelloFailure bord te ontwerpen, waar we openlijk over ons eigen falen schrijven. Bij elke tiende fout, organiseren we een zogenaamde ‘Failure Fiesta’. We hebben een Chef Falen aangewezen die iedereen aanmoedigt om te falen.

Nick Mahn, onze ‘Chef Falen’ in Actie

Maar waarom die focus op fouten? Omdat wanneer je echt de beste wilt worden en de concurrentie ver achter je wilt laten, je risico’s moet durven nemen en fouten durven maken. Daar zit de echte groei, buiten de comfortzone. En omdat we risico’s durven nemen, hebben we de laatste jaren zo’n groei weten te realiseren.

“Het is prima om succes te vieren maar het is belangrijker om te leren van mislukkingen.”

– Bill Gates

We vinden het heerlijk om fouten te maken, omdat een wijs man ooit zei: “Wel eens geprobeerd? Wel eens gefaald? Geeft niet. Probeer nog eens. Faal nog eens. Faal beter.” Dus doe vandaag nog iets fout, want het geeft je alle informatie die je nodig hebt om het morgen beter te doen.

Cornel de Vroed, onze UX baas, viert dat hij hete koffie over één van zijn teamgenoten heeft gegooid.

“Herinner je dromen en vecht voor ze. Je moet weten wat je uit het leven wilt halen. Er is slechts een ding wat je droom onmogelijk kan maken: de angst om te falen.”

– Paulo Coelho

Vastberadenheid is het resultaat van mislukking. Heb je wel eens gespeeld met een Rubiks kubus? En dat dan urenlang? Mensen zijn van nature koppig. Bedenk wat je met deze motivatie kunt doen als je het in iets stopt dat de moeite waard en productief is. Je moet erg gedreven zijn om dat te kunnen doen, ook na ontelbare pogingen.

“Denk als een koningin. Een koningin is niet bang om te falen. Falen is een nieuwe stap naar grootse dingen.”

– Oprah Winfrey